Sosyal Medya

Güncel

Hürriyet Umduğu “Suriyeli”yi Bulmuş!

Suriye’deki gelişmeleri Esed’i merkeze alarak okumayı tercih eden ve muhacirlerin insani dramı karşısında bir gram vicdan göstermeyen Hürriyet, şimdi tehdit olarak gördüğü vatandaşlık olgusunu da aslından saptırma peşinde!



Suriyeli muhacirlere Türkiye vatandaÅŸlığı verilmesini "AKP'nin art niyetli" politikası ÅŸeklinde servis etmeye çalışan Hürriyet, bugün imza attığı bir haberle okurlarına adeta ÅŸunu söyletmeye çalışmış:

“Bakınız vatandaÅŸlık vaadiyle kandırılmaya çalışılan Suriyeliler de oyunun farkında. Türkiye’deki Suriyeli mülteciler Saray’ın derdinin mültecilerden çok oy devÅŸirmek olduÄŸunu kendileri de itiraf ediyorlar. Ä°ÅŸte gördünüz mü; AKP’nin derdi mültecilerin yaÅŸam ÅŸartlarını iyileÅŸtirmek deÄŸil onları oy deposu haline getirmektir!”

Peki, Hürriyet’in “Türkiye’deki Suriyeli mülteciler” dediÄŸi bu isimler kim ve kaç kiÅŸi? Binlerce Suriyeli muhaciri ne oranda temsil ediyorlar? Bu soruları sorduÄŸunuzda karşılaÅŸacağınız tablo Hürriyet’in ucuz siyasetini ortaya koyuyor. Hürriyet açıkça kara propaganda yoluyla okurlarını manipüle ediyor. Çünkü “Türkiye’deki Suriyeli mülteciler”e indirgediÄŸi toplam kiÅŸi sayısı yalnızca orta halli 6 Suriyeli. Bu mikrofon uzatılan Suriyeliler de seküler-laik eÄŸilimlere sahip. Ãœstelik de 5’i Hürriyet’in sansasyonel sorularına nötr cevap vermiÅŸ! Hürriyet yalnızca fotoÄŸrafına yer vermekten hicap duyduÄŸumuz hicapsız bir Suriyeli öğrenciden umduÄŸu cevapları almış. Ve bunun beyanlarını da seçici bir mantıkla manÅŸete taşıyarak görüleni deÄŸil görmek istediÄŸini öne çıkarmış!

Hürriyet’in bahse konu haberinde yer verilen demeçler:

hurriyetin-oteki-suriyelileri.jpg

'Öteki' Suriyeliler: Türkiye vatandaşı olursak askere gideriz; AKP’ye oy verir miyim, bilmiyorum

Üniversite mezunu Suriyeli: Laik düzenin bozulmasına halkım sebep olmasın isterim

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan Suriyelilere vatandaÅŸlık verileceÄŸini açıklamasının ardından muhalefet partileri, Suriyelilerin baÅŸkanlık sistemi için oy deposu olarak kullanılacağına dair eleÅŸtirilerde bulundu. Türkiye'de iÅŸ bulan Suriyeliler, 'vatandaÅŸlık' açıklamalarının ardından gündeme gelen, "askere gidecekler mi?" ve "iktidar partisinin oy deposu olacaklar mı?" sorularını cevapladı. Ãœniversite mezunu ismini vermek istemeyen M.O., Suriyelilerin iktidar partisinin oy deposu olacağına dair eleÅŸtiriler hakkında "Laik düzenin bozulması adına bu ‘vatandaÅŸlık’ projesinin hayata geçmemesini dilerim. Hükümetin amacına bu kadar çabuk ulaÅŸmasına, halkım sebep olmasın" diye konuÅŸtu. Ãœlkesindeki savaÅŸtan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli gazeteci Khalid Eid, üç yıldır kendisine “Neden kendi vatanın için savaÅŸmadın, neden kaçtın?” diye sorduklarını belirterek, "Suriye’deki ortamı bilmeden bu tip sorular sormak kolay. Ãœlkeniz için savaÅŸmıyor, kim vurduya gidiyorsunuz.Türkiye’ye yerleÅŸen Suriyeliler gerekirse Türkiye için savaşırlar, askere de giderler. Ben de mecbur kalırsam gidebilirim" dedi.

İpek İzci ve Aslı Barış'ın haberi:

Bayram sabahı CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Suriyeli mültecilere vatandaÅŸlık verileceÄŸini açıkladı. Muhalefet, ErdoÄŸan’ı siyasi rant devÅŸirmekle, Suriyelileri potansiyel oy gibi görmekle suçladı. Peki Ä°stanbul’daki Suriyeliler ne diyor, vatandaÅŸ olmak istiyorlar mı? Sorduk, iÅŸte cevapları...

Khalid Eid: Vatandaşlığı çaresizlikten isterim


Khalid Eid (30, gazeteci)

Åžam’da yaşıyordum, üç sene önce Lübnan üzerinden Suriye’ye kaçtım. “Neden kendi vatanın için savaÅŸmadın, neden kaçtın?” diye soruyorlar. Tabii Suriye’deki ortamı bilmeden bu tip sorular sormak kolay. Ãœlkeniz için savaÅŸmıyor, kim vurduya gidiyorsunuz. Tabii bir ordu var, eriÅŸkinseniz sizi orduya alıyorlar ve ne zaman terhis olacağınız da meçhul.  Ve neye karşı savaÅŸtığınız da... Türkiye’ye yerleÅŸen Suriyeliler gerekirse Türkiye için savaşırlar, askere de giderler. Ben de mecbur kalırsam gidebilirim. Sonuçta Türkiye’ye karşı bir gönül borcu var ve bunu ödemek de boynumuzun borcu. Kötü muamele görmüyorum çünkü Ä°stanbul’daki çevrem bir hayli eÄŸitimli. Suriye halkı buraya çaresizlikten geldi. DiÄŸer Arap ülkelerinin bu soruna ne kadar katkı saÄŸladığı ortadayken ErdoÄŸan’ın sınır kapılarını açması tabii ki iyi bir ÅŸey. Ä°nsani olan Türk hükümetinin yaptığı. Sonraki sürecin ne kadar iyi yönetildiÄŸi tartışılır. Burada hayatımız ‘pause’ tuÅŸuna basılı gibi... DoÄŸru düzgün ne çalışabiliyoruz, ne hayata dair plan yapabiliyoruz. VatandaÅŸlık verilirse çaresizlikten isterim, çünkü bir kâğıda ihtiyacım var. KeÅŸke halkımın geleceÄŸi oy kaygısıyla aynı cümle içinde kullanılmasa. Bu beni rahatsız ediyor.

Feras Fayyad: Askere de giderim, vergimi de veririm

Feras Fayyad (31, film yönetmeni)

Åžamlıyım. Suriye’deki halk ayaklanmasına katıldığım için iki kez tutuklandım. Üç sene önce Esad rejiminden kaçarak Türkiye’ye geldim. Yönetmenlik yaparak geçiniyorum, ayrıca bir radyo kanalı kurdum. Kızım Türk gibi yaşıyor, elinde hep Türk bayrağı. Kendimizi hiç yabancı gibi hissetmedik. Tek sıkıntımız, seyahat izniyle ilgili. Son vizeyi çok zor aldım ama Türkiye de güvenliÄŸini saÄŸlamaya çalışıyor, bunu anlayabiliyorum. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın açıklamalarını cömertçe buldum. Tabii ki Türk vatandaÅŸlığına geçmekten mutlu olurum. Burası güçlü bir ülke. Kızımın aÄŸzından çıkan ilk Türkçe kelime ‘Annem’ oldu. Herhangi bir Türk gibi, devletinize karşı sorumluluklarım olduÄŸunu düşünüyorum. Yasalara saygılıyım. VatandaÅŸlığı alırsam kendimi diÄŸer Türkler gibi hissederim ve sorumluluklarımı yerine getiririm. Burası resmi olarak benim ülkem olacağına göre askere de giderim, vergimi de veririm. EÄŸer resmi olarak Türk olmak için Suriye vatandaÅŸlığından çıkmam gerekirse, iÅŸte onu bilemiyorum, zor bir konu. Bir baÅŸka soru da “VatandaÅŸlık alırsam, iktidar partisine mi oy vereceÄŸim?”... Öyle bir ÅŸey yok. Partilerin vaatlerine iyice bakmam gerekir. 

M.O.: Halkımı kullanmak istiyorlar

basliksiz-1.jpg

M.O. (24, üniversite mezunu)

BeÅŸ yıldır oturduÄŸum Türkiye’ye öğrenci olarak geldim, uluslararası iliÅŸkiler bölümünü bitirdim. Dört dil konuÅŸuyorum, Türkçe de bunlar arasında. SavaÅŸ patlak verince ailem ‘Geri dönme’ dedi. Okulu bitirdim, ÅŸimdi ailemin yolladığı para ve yaptığım projelerle geçiniyorum. Ailem, geleceÄŸimi Ä°stanbul’da kurmamı istemiyor. Çünkü buradaki laik düzenin sallantıda olduÄŸunu öngörüyorlar. Suriye’ye geri dönmemin bile daha güvenli olduÄŸunu düşünüyorlar. Ä°stanbul’u seviyorum, burada yaÅŸamaktan da memnunum. Ama ErdoÄŸan’ın halkımı kullanmak istediÄŸini düşünüyorum. Türk vatandaÅŸlığı önerseler, bunu istemem, kabul etmem. Çünkü tüm bu sürecin ardında bir art niyet olduÄŸunu düşünüyorum. EÄŸitim seviyesi düşük ve dindar olan Suriyelileri DoÄŸu ve GüneydoÄŸu illerine yerleÅŸtirerek, oradaki Sünni-Alevi, Arap-Kürt dengesini deÄŸiÅŸtirmeye çalışıyorlar. BeÅŸ yıldır bu ülkede oturuyorum. Sevgim, bağım var Türkiye’ye karşı. Laik düzenin bozulması adına bu ‘vatandaÅŸlık’ projesinin hayata geçmemesini dilerim. Hükümetin amacına bu kadar çabuk ulaÅŸmasına, halkım sebep olmasın. Ä°stenseydi coÄŸrafi sınır koÅŸulunu kaldırarak tüm mültecilere Türk vatandaÅŸlarıyla eÅŸit haklar saÄŸlanıp, oy verme durumu hariç tutulabilirdi. Ama bu yapılmadı. Burada farklı bir plan var.

Samer el Kadri: Esad gittikten sonra ülkemize döneceğiz!

Samer el Kadri (42, yayıncı)

VatandaÅŸlık almak, bizim için elbette iyi olur. Ama bu durum, Suriyelilerin ne kadarını kapsayacak, onu bilmiyoruz. Bir kafe kurdum, vergimi ödüyorum. Yeni vergiler de öderim tabii. Ä°stanbul’da yaÅŸamayı ben seçtim, Avrupa’yı istemedim çünkü oradaki hayat tarzını pek sevmiyorum. Bu ÅŸehri, havayı seviyorum; gidip de Danimarka’da, Ä°sviçre’de yaÅŸayamam, soÄŸuÄŸu hiç sevmiyorum. Dini sebepler yok ama. Dindar biri deÄŸilim. Esad rejiminden dört sene önce kaçtım, çünkü yayıncı olarak istediÄŸim kitapları satamıyordum, yayımlayamıyordum. Esad gittikten sonra ülkemize geri döneceÄŸiz. Kesinlikle. Evet, her ÅŸey yıkıldı. Ama biz gidip yeniden inÅŸa etmezsek kim edecek? Orası bizim vatanımız. Birçok Suriyeli geri dönecek. Eninde sonunda benim ülkem Suriye. Türkiye benim ülkem deÄŸil, benziyor ama deÄŸil. Bu sabah uyandığımda bana sorduÄŸunuz bu sorunun yanıtını düşündüm durdum: “Türk vatandaşı olmak ister miyim, istemez miyim?” Henüz yanıtı bulamadım. Ama ÅŸundan eminim, eÄŸer Türkiye vatandaÅŸlığına geçmek için Suriye vatandaÅŸlığından çıkmam istenirse, baÅŸvuruda bulunmam.  Türk hükümetine karşı bir hissim yok. ‘Misafir’ken sevmek ya da sevmemek gerekli mi ki? Destekler miyim, bilmiyorum. Ãœlkenin durumuyla ilgili yorum yapması gereken Türklerdir.

Rawasal Samman: AK Parti'ye oy verir miyim, bilmiyorum

Rawasal Samman (32, hukuk mezunu)

Åžamlıyım. Suriye’de iki yıl öncesine kadar ticaret yapıyordum. Sonra ailemi de alıp buraya geldim. Avrupa’ya gitmek isteseydim ÅŸu an burada olmazdım. Ä°stanbul’da iyiyim, sadece biraz daha yerleÅŸmeye ihtiyacım var. Türk vatandaÅŸlığına geçmekten mutlu olurum çünkü burada evdeymiÅŸim gibi hissediyorum. Zaten bir Suriyeli istese bile yasa gereÄŸi Suriye vatandaÅŸlığından çıkamaz. Ancak çift vatandaÅŸlık olabilir. Ben ailedeki tek çocuÄŸum, o yüzden Suriye’de askerlik görevim yoktu. Burada da olmaz. Çalışma iznim var, zaten vergimi ödüyorum. O yüzden benim için pek bir ÅŸey deÄŸiÅŸmiÅŸ olmayacak. Burada insanlar hep koÅŸturuyor. En yakın arkadaşım, kankam bir Türk ve onunla hep geleceÄŸimiz hakkında konuÅŸuyoruz. Sonuç olarak, Türk vatandaÅŸlığına geçmeyi çok istiyorum çünkü bu ülkeyi seviyorum, gelecekte burada bir aile kurabileceÄŸime inanıyorum. Ä°nsanlar bizi istemediklerini söyleyebilir. Bizim sorunumuz istenen ya da istenmeyen olmak deÄŸil. Suriyeliler, ÅŸu anda dünyanın en büyük sorunu ve herkes bir ÅŸekilde bu problemin bir parçası durumunda. Bununla yüzleÅŸmek ve gerekeni yapmak gerek. VatandaÅŸlık verdiÄŸi için AK Parti’ye oy verir miyim, bilmiyorum. Ancak vatandaÅŸlığı aldıktan sonra yeni ülkem için hangisinin en iyi olduÄŸuna karar verir, ona göre oy atarım.

Nizar Bitar: Gidecek yer arıyorum

Nizar Bitar (50, zincir lokanta sahibi)

Benim korktuÄŸum konu ÅŸu: Hangi Suriyeliler Türkiye vatandaşı olacak? Suriyeli adını kim bozdu? Neden adımız kötüye çıktı? Huduttan çok dilenci geldi. Onlar bizim adımızı kötülemek için rejim tarafından Türkiye’ye gönderildi. Ä°stanbul’da patlama oluyor, bütün suçu Suriyelilere atıyorlar. Biz burada bedava yaÅŸamıyoruz. 360 kiÅŸiyi çalıştırıyorum, yardım yapıyorum, vergi veriyorum Türk gibi. BeÅŸ yıl oldu geleli. Suriye’deki problemi düzelt, herkes döner. Ne hükümet ne de muhalefet bizi kullansın. VatandaÅŸlık olursa ordunuzda en az 200 bin Suriyeli olacak, farkında mısınız? Bazıları vatandaÅŸlığı alınca, AK Parti’ye oy veririz diye düşünüyor. Yok öyle bir ÅŸey. 1980’lerde Bulgar göçmenleri geldi, neden vatandaÅŸlık verdiniz? Åžu anda kimin tarafında onlar? Ä°ktidarın yanında deÄŸiller, neden? Çünkü onlar milliyetçi. Biz de öyle olacağız. Çanakkale’de 70 bin Suriyeli ÅŸehit olmuÅŸ. Onu bil, sonra bize ‘defol’ de. Bazıları o zaman Osmanlı vardı diyor ama o mirası siz aldınız; biz almadık ki. Biz öldük, mirası siz aldınız; neden biz almıyoruz da def olup gidiyoruz. Ben dilenci deÄŸilim. Hırsızın daha çok hakkı var burada. Hangi güvenden bahsediyorsun. Ben ÅŸimdi nereye gidebilirim ona bakıyorum, gitmek istiyorum!

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.